Bekkenbodemproblemen bij vrouwen
Bekkenbodemproblemen komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Verschillende klachten kunnen te maken hebben met het niet goed functioneren van de bekkenbodem. Hieronder gaan we in op bekkenbodemklachten, de mogelijke onderzoeken en de behandeling.
Urineverlies
Inspanningsgebonden of stressincontinentie:
Ongewild urineverlies tijdens plotselinge inspanning zoals hoesten, niezen, lachen en/of lichaamsbeweging of sport.
Aandrang – of urge-incontinentie:
Plotse hevige aandrang om te plassen, gevolgd door urineverlies.
Gemengde incontinentie
Indien je kenmerken van verschillende incontinentievormen hebt.


Pre- of postnataal
Zwangerschap en bevalling betekenen een grote impact op het functioneren van de lage rug, het bekken en de bekkenbodem. Ook wanneer je nog geen klachten hebt, is het goed om stil te staan bij het voorkomen van mogelijke problemen in de toekomst.
Plasklachten
Overactieve blaas
Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier samen, ook als de blaas nog niet vol is. Dat gebeurt dus te vaak en zonder waarschuwing aan de hersenen. Het gevolg is dat iemand dan opeens heel nodig moet plassen, en moeite heeft de plas op te houden. Vaak lukt het maar net om op tijd bij de wc te zijn, of net niet.
Blaasontsteking
Bij terugkerende blaasontstekingen zou het aanleren van een optimaal toiletgedrag en een goede bekkenbodemontspanning kunnen bijdragen aan herstel
Pijn bij plassen
Door jarenlang verkeerd toiletgedrag en bekkenbodemspanning kan pijn bij plassen ontstaan. Ook onvoldoende drinken kan bijdragen aan pijn bij plassen.
